fbpx

KAKO SVA KUPILA SANJSKO HIŠO

KAKO SVA KUPILA SANJSKO HIŠO?

Končno se selimo! 🙂

Marca 2021 sva s partnerjem kupila svojo prvo sanjsko  hišo. Že sam nakup je bil projekt, ki je trajal leto in pol. Kupiti hišo po zmerni ceni na Obali? Huh!!! Skorajda nemogoče.

Ampak midva sva vztrajala in najprej že mislila, da bova živela na Kozini. Vendar se z lastnikom nismo razumeli, niti nismo mogli priti skupaj s ceno. Danes sem hvaležna, da se je obrnilo tako, saj sva dobila še boljšo lokacijo.

MAH, TA HIŠA JE GRDA!

Ko sva že tisočinstokrat šla čez www.nepremicnine.net, se je  Lucjan vedno ustavil na eni in isti hiši. Mene je že sama slika odbijala, kaj šele da bi jo šla gledat v živo. Lucjan pa je vztrajal in rekel, da pojdiva samo na ogled. In ker je on včasih precej bolj jasnočuten kot jaz, sem se strinjala in poklicala sva agenta.

ŽALOSTNO IN ZAPUŠČENO

Hiša stoji na odlični lokaciji, na hribčku, na koncu vasi, obdana z gozdovi. Prav taka lokacija, kot sva nameravala. Že pred sem si želela živeti prav v tem okolišu. Parcela in zunanjost hiše pa katastrofa. Lastnica se ni niti toliko potrudila, da bi vsaj pokosila in malce uredila okolico. Z majhnimi lepotnimi popravki bi bila hiša precej privlačnejša, a seveda je vesolje znova imelo svoje plane.

V trenutku ko sem stopila v zgornje stanovanje se je v meni vse obrnilo.  Razporeditev sob je bila popolnoma po mojem okusu. Sva bila že na parih ogledih in vedno je nekaj manjkalo ali je bilo staro ali je bilo precenjeno.  Na sliki ni bilo videti zgornjega prostora in res je imel Lucjan znova prav. Razporeditev nama je bila top! Obenem je imela še ločeno stanovanje v pritličju, kjer bi se zasilo dalo že živeti.

Na poti domov sva se odločila, da jo bova kupila, ampak vseeno sva si dala čas, da malo prespiva in pogledava če slučajno ni retrogradni merkur. Takrat namreč ne kupujeva ničesar novega, niti ne podpisujeva pogodb.

KO SVA DAHNILA SVOJ SKUPNI »DA«

Najin drugi ogled je bil precej bolj prizemljen. Ogledala sva si kaj vse je potrebno urediti, kako bi si midva uredila po svoje in znova sem videla samo delo, veliko neurejenih škarp in koliko bo to vse stalo. Lucjan me je opominjal na potencial, ki ga ima hiša in da je treba zaupati tudi glede denarja.  Važno je samo ali se tukaj vidiva.

Še lep čas sem vztrajala na svojem. Spraševala sem svoj višji jaz, a odgovora od nikjer. Potem sem se odločila in rekla:

» Okej, sem za, da kupiva hišo. Do sedaj je bil tvoj občutek vedno pravi in jaz ti popolnoma zaupam. Meni je všeč notranjost, tebi zunanjost, bova že tako uredila, da bo prav.«

Seveda sem si potihem vseeno želela, da dobim odgovor, potrditev ali nekaj, da bom res 100% mirna.

SPOROČILNE SANJE

Sanjam, da sem sprehajam v pritličju v tej hiši in si ogledujem prostore spodaj. Grem v zadnjo sobo in odkrijem, da se prostor nadaljuje naprej v hodnik in v veliko rdečo kuhinjo. Čisto novo, zelo lepo. Razsveselim se dodatnega prostora in potem se obrnem ter grem ven na teraso pred hišo. Kar naenkrat zagledam zlato vilo, ki je sedela na majhni palmi. Zleti v zrak, naredi krog okoli mene in potem se usede na mojo roko.  Ko sem se zbudila, sem od veselja kar zakričala. Bilo je sporočilo, da je hiša okej, to je bila potrditev, ki sem jo čakala že lep čas.

Potem kličem še prijateljico Sonjo, da mi še ona pove pomen sanj. Z njo se večkrat posvetujem, ker je jasnovidna in zelo senzibilna. Predvsem me je zanimalo za kuhinjo, saj si nisem znala razložiti  kaj to pomeni. Ko ji vse povem,  mi reče:

»Nov prostor pomeni, da boš dobila nepričakovano darilo.«

»Pa to je krasno!« se razveselim. Le kaj bi to bilo???

In res je DARILO kmalu prišlo.

 

ČAS POGAJANJ

Po odločitvi naju je čakala naslednja preizkušnja. Prišel je čas pogajanja za ceno. Iz prejšnjega  skorajšnjega nakupa sva videla, da je treba biti zelo pazljiv. Ker se gre za malo več denarja, je dreget ob tem precej večji. Spraševala sva se kako določiti ceno hiše. Glede na ogromno povpraševanje, ki je še vedno prisotno na Obali, so cene astronomsko visoke. Zdaj pa se znajdi in določi neko srednjo  vrednost nepremičnine!

VESOLJE NAMA POŠLJE PROFESORJA

Kot vedno, ko se človek vpraša in ob tem sprosti, pride tudi pomoč. Tokrat nama je vesolje poslalo profesorja, ki na fakulteti v Nemčiji uči kako se pogajati. Kolikšne so možnosti, da v trenutku ko potrebuješ pomoč, le-ta zares pride? K nama je prišla točno ob pravem času.

Profesor je bil stranka od Lucjana pri kateri sva montirala panele. Jaz grem vsake toliko z njim delati. Za en dan se prelevim v gradbeno delavko, v eni roki gips, v drugi pa »špohtl«. Gipsem in kitam stene, vežem regulatorje in pospravljam. V delu uživam, ne vem zakaj ampak zame je to neke vrste sprostitev. Pa tudi naučila sem se ogromno takole z Lujcanom na terenu.

No, midva sva delala in vmes se pogovarjamo. Vprašam ga kaj dela in pove, da uči na fakulteti. Ko sva izvedela kaj, sva se spogledala in nasmejala.

Gospod M. nama je povedal kako se morava pogajati, na kakšen način izračunati ceno, kaj pogledati pri hiši  in potem kdaj je čas, da kupiš. Njegova priporočila so bila več kot dobrodošla. Dejansko so nama pomagala kupiti to hišo za 25% manj denarja. In ko smo jo dali oceniti, sva do evra natančno sama določila vrednost hiše.

OBČUTKI OB NAKUPU in DARILO IZ SANJ

Po veliko letih se mi je želja končno zmaterializirala! Uau!! Kakšno veselje je to bilo. Seveda s pomočjo staršev ne bi šlo nikoli skozi, čeprav sva hotela sama vse narediti. Očitno je že tako prav.

Poleg vse pomoči, ki sva je bil deležna, sva potem dobila še eno darilo. Prejela sva vse pohištvo in orodje od staršev, ki so ravno prodali svoj vikend. Od lopat, do metel, do male kuhinje do štedilnika,… Vse sva dobila praktično gratis. Znova sem se čudila tajmingu vsega skupaj, naglas izrekala hvaležnost in se srečno smejala.

NOVIM IZZIVOM NAPROTI

Konec ene zgodbe je začetek nove. Ko že misliš, da si prišel na cilj, ugotoviš, da se je začelo novo poglavje, ki prinaša nove izzive, nova soočanja, novo učenje.

Ah ja, tako je to naše Življenje.

Naslednjič povem kaj se nama je dogajalo na poti do selitve, ki bo zdaj konec oktobra 2021. Ostani z mano in se bereva drugič.

 

Leticija Fortin

 

 

 

Nazaj

Naprej

Naročite se na naše novice

Naročite se na naše novice

Pridružite se našemu poštnemu seznamu, če želite prejemati najnovejše novice in posodobitve naše ekipe.

Uspešno ste se naročili!